Πώς να κάνεις το σπίτι σου Ζεν με 10 βήματα!

Με τους γρήγορους ρυθμούς που κινείται η σημερινή κοινωνία και με το άγχος που προκαλεί η καθημερινότητα, ένα ήσυχο και φιλικό περιβάλλον στο σπίτι είναι αναγκαίο.

Το Ζεν δεν είναι φιλοσοφία ή θρησκεία, αλλά μία κατάσταση. Είναι η κατανόηση του κόσμου που υπάρχει γύρω μας και η παρατήρησή του, όντας όμως έξω από αυτόν. Υπάρχει η βασική αντίληψη ότι γινόμαστε ένα με όλα τα πρόσωπα και πράγματα -όπως και με τη διακόσμηση- που υπάρχουν γύρω μας.

zen, χρωματα, design, interior, διακόσμηση, διάθεση, χαλάρωση, residence, κατοικία, σπίτι 2

Κάνε το σπίτι σου Ζεν με τους 10 παρακάτω τρόπους.

Γήινα χρώματα

Τα γήινα χρώματα προσφέρουν χαλάρωση και ηρεμία. Προτίμησε το λευκό, το μπεζ και το γκρι, δίνοντας βάση στην συνάφεια των χρωμάτων μεταξύ τοίχων, πατώματος και επίπλων. Θα χρειαστείς είτε ένα κυρίαρχο χρώμα και ένα συμπληρωματικό σε αναλογία 70-30, είτε σκέψου το 50-50% για όψη αλληλοσυμπλήρωσης.

Μπορείς να επιτύχεις zen αποτέλεσμα ακόμα και αν προσθέσεις ένα αναπάντεχο (όχι γήινο χρώμα) στο σύνολο των γήινων!

Ένταξε τη φύση στο χώρο σου

Διάλεξε ξύλινο παρκέ για δάπεδο και για τον χειμώνα μάλλινα ή βαμβακερά χαλιά και φλοκάτες. Προτίμησε γήινα χρώματα όπως το λαδί, χακί. Το γκρι είναι επίσης μία καλή επιλογή.

Ακόμη, μια γλάστρα εσωτερικού χώρου σε κάθε δωμάτιο είναι η καλύτερη επιλογή καθώς απολυμαίνει την ατμόσφαιρα και παράγει οξυγόνο! Το μπονζάι είναι ιδανικό για το καθιστικό, εναλλακτικά, μια κρεμαστή φτέρη για στο μπάνιο ή στην κουζίνα.

Υφές

Διακόσμησε το σπίτι σου με φυσικά υλικά και υφάσματα που είναι άνετα και ελαφριά. Επέλεξε μεταξύ λινών, μάλλινων ή κατασκευασμένων με μαλλί πλεξίματος.

zen, χρωματα, design, interior, διακόσμηση, διάθεση, χαλάρωση, residence, κατοικία, σπίτι 4

Φυσικός φωτισμός

Ισως το πιο δύσκολο κομμάτι σε ένα σπίτι. Ξέχνα τον έντονο φωτισμό και προτίμησε απαλό φωτισμό εμπνευσμένο από την φύση. Η χρήση κεριών είναι πάντα μια καλή ιδέα. Παίξε με επιδαπέδιες λάμπες και έμμεσο φωτισμό.

Επίπλωση Ζεν

Το στυλ επίπλωσης Ζεν ξεχωρίζει για τις καθαρές γραμμές και την απλότητα του. Συνήθως σε  χρώματα φυσικού ξύλου, μιας και ζεσταίνουν το χώρο και το πνεύμα, προκαλώντας χαλάρωση.  Για το υπνοδωμάτιο μια ψηλή σχετικά κρεβατοκάμαρα, ενστικτωδώς ενισχύει την αίσθηση της χαλάρωσης (εξελικτικό ζήτημα, όσο πιο ψηλά κοιμάσαι τόσο πιο ασφαλής είσαι).

Μινιμαλισμός

Κράτησε τους τοίχους όσο πιο απλούς γίνεται. Απόφυγε τις πολλές φωτογραφίες ή τους πολλούς πίνακες, κρατώντας μόνο έναν πίνακα ή τα αντικείμενα που έχουν ξεχωριστή σημασία για εσένα.

Άρωμα φύσης

Επιστρέψτε στην φύση με αιθέρια έλαια, αρωματικά κεριά και  φυσικά αρώματα, διαλέγοντάς τα κατάλληλα για χαλάρωση.

zen, χρωματα, design, interior, διακόσμηση, διάθεση, χαλάρωση, residence, κατοικία, σπίτι5

Κρύψε έξυπνα τα αντιαισθητικά καλώδια

Δεν μπορείς να μην χρησιμοποιείς ηλεκτρονικές συσκευές. Για αυτό κρύψε τις καλωδιώσεις ή τοποθέτησε τις συσκευές σου σε συρταρωτά έπιπλα.

Μικροπράγματα έξω!

Κρύψε ή ξεφορτώσου ή χάρισε όλα τα μικροαντικείμενα, ειδικά εάν δεν τα χρειάζεσαι ή χρησιμοποιείς. Όλα αυτά τα μικροπράγματα έχουν την τάση να προκαλούν «φασαρία» στο μυαλό.zen, χρωματα, design, interior, διακόσμηση, διάθεση, χαλάρωση, residence, κατοικία, σπίτι 3

Πηγή: DECOration